5 wijnen voor een eerste date

5 wijnen eerste date

Een goede eerste indruk. Dat is toch wel essentieel als je aan het daten slaat. Je wilt niet ongeïnteresseerd overkomen maar ook niet overdrijven. Wijn hoort er in ieder geval vaak bij. Of je nu uit eten gaat of thuis afspreekt. Welke wijnen zijn goed voor een eerste date? Ik heb er 5 voor je.

Pinot grigio

Een veilige keus. Pinot grigio, of pinot gris zoals de Fransen hem noemen. Pinot grigio is een Italiaanse wijn. Droog en fris van smaak. Zeer toegankelijk. Ideaal voor bij een borrel, kleine hapjes of een salade. Dus niet bij (zware) hoofdgerechten. Maar dat zware hoofdgerecht zit er op een eerste date toch vaak niet. De pinot grigio is niet heel bijzonder, maar doet het altijd prima. Dus nogmaals, een veilige keus.

Bourgogne pinot noir

Wijnen uit de Bourgogne blijven toch iets magisch hebben. Het wordt door kenners beschouwd als de beste wijnregio ter wereld. Een pinot noir is ook een toegankelijke wijn. Rood, maar niet zwaar. Vaak zelfs fris en fruitig, en een wijn die prima wat kouder gedronken kan worden. Zo op 16 graden bijvoorbeeld. Deze wijn leent zich wat beter om bij vleesgerechten te drinken, maar kan ook gewoon op een borrel. Deze wijn heeft wat meer klasse, zonder pretentieus over te komen. Het is dus wel een rode wijn, soms schrikt dit af. Weeg zelf af of rood de beste keus is.

Grüner Veltliner

Een Oostenrijkse wijn. Fris en levendig, en ook weer erg toegankelijk. Makkelijk dus voor de eerste date. De kans dat je date het niets vindt, is gering. De wijn is kwalitatief goed en vaak best te betalen, ook in een bar of restaurant. Vaak zelfs per glas te bestellen.

Chablis

Nu wordt het iets pretentieuzer. En niet per glas te bestellen. Wellicht dat je date nu gaat denken dat je een kenner bent, maar Chablis is nou eenmaal een heerlijke wijn. Ook deze wijn komt uit de Franse Bourgogne maar is wit. Chablis is fris en heeft vaak een zuurtje. Velen omschrijven de wijn als mineralig, maar ik begrijp deze term (nog) niet. Chablis is duur, je betaalt eenvoudig 50 euro per fles in de horeca. Thuis op date? Dan is Chablis vanaf 20 euro verkrijgbaar. Is je date dit waard? Doen! De wijn is goed en beroemd. Chablis is bijna mijn favoriet…

Champagne

Mijn persoonlijke favoriet. Wat te vieren? Hoeft toch niet! Neem de Parijzenaren als voorbeeld. Daar worden bubbels net zo makkelijk op een zondagmiddag gedronken (soms ook al Kir Royal). Champagne is lekker en heeft nog wat exclusiefs. Of de date het waard is? Dat kan alleen jij bepalen. Maar champagne op een eerste date is altijd een van mijn favorieten. En nee, het hoeft niet duur te zijn. Het hoeft echt geen Dom Pérignon te zijn. Gewoon een lekkere bubbel. Liefst van chardonnay. Voor mij dan 🙂

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als Tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *