Toename SOA’s. Datingsapps de oorzaak?

Datingapps en SOA's

Dat datingapps veelvuldig worden gebruikt, mag geen verrassing meer heten. Apps als Tinder, Happn en Grindr zijn de standaard geworden voor het maken van afspraken en het aangaan van ‘casual’ contacten. En ja, seks komt daar heel vaak bij kijken. En snel ook. Natuurlijk doen de bedrijven achter de apps alsof het om relaties en vriendschappen gaat, de realiteit is dat het maar al te vaak gewoon om een sekscontact gaat. Daar is op zich niets mis mee, ik ben de laatste die er conservatief instaat. Maar de nadelen mogen ook benoemd worden. Wat te denken van SOA’s?

Toename SOA’s

Het is niet voor het eerst dat de populariteit van datingsapps in verband wordt gebracht met geslachtsziekten. Tinder kreeg het verwijt al veel vaker te weinig te doen aan voorlichting. Ook Grindr doet volgens experts veel te weinig om het aantal SOA’s terug te dringen. En het risico op een SOA blijkt vrij hoog te liggen onder de gebruikers van die app.

In Nederland kwamen afgelopen week de berichten naar buiten over de toename van het aantal SOA’s. Over de oorzaak wordt vooral gespeculeerd. Het einde van Covid? Maar ook datingsapps passeerden de revue. Ik zou mijn geld inzetten op datingapps. Het zijn de datingapps die nog meer terrein hebben gewonnen.

Tijd om eens te kijken wat een datingapps nu precies ‘verkeerd’ doet als het op SOA’s aankomt. En kunnen ze ook iets oplossen?

Schaduwzijde datingapp

Een alarmerende toename van seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA’s), zo kopten veel media vorige week. Chlamydia en vooral Gonorroe blijken veel vaker voor te komen. Chlamydia is een SOA die al jaren het meest voorkomt. Onder alle ‘risicogroepen’. Gonorroe komt veel minder vaak voor, en wordt vaker bij de wat ‘hogere risicogroepen’ aangetroffen. Juist het aantal Gonorroe-besmettingen neemt nu flink toe.

Dat SOA’s toenemen kent enkele oorzaken. Dit zijn de meest gehoorde:

  1. Gebruikers van datingapps hebben vaker seks. En lopen dus gewoonweg vaker het risico een SOA op te lopen.
  2. Gebruikers hebben ook vaker seks buiten hun eigen ‘bubbel’ of ‘netwerk’.
  3. Condoomgebruik neemt af. Zeker onder gebruikers van een datingapp die zich ten onrechte ‘veilig’ wanen omdat ze iemand denken te kennen na een gesprek via de app. Dit vertrouwen is uiteraard ongegrond.

Als laatste wordt ook nog vaak aangedragen dat de angst voor HIV niet meer leeft, zeker onder jongeren. Dat kan ook de afname in condoomgebruik verklaren.

Oplossingen

Het aanpakken van SOA’s door datingapps lijkt op zijn plaats. Hoewel overheden nog niet dwingen, zou het een mooie manier zijn voor de apps om verantwoordelijkheid te nemen (goede PR?) en gebruikers een veiliger ervaring te schenken. Maar er is meer nodig om problemen op te lossen.

Het vereist een combinatie van inspanningen van verschillende belanghebbenden. Ten eerste is het nodig om het bewustzijn onder gebruikers van datingapps te vergroten over de risico’s van onbeschermde seks en de mogelijke gevolgen van SOA’s. Datingapps kunnen hun gebruikers voorzien van informatieve en educatieve content over seksuele gezondheid en het belang van veilige seks. Wellicht zou er samengewerkt kunnen worden met aanbieders van SOA zelftests. Er zijn er inmiddels meerdere en sommigen bieden zelfs een SOA behandeling aan. In BelgiĆ« zijn er inmiddels verzekeraars die een SOA zelftest inzetten. Juist om die jongere doelgroep beter te bereiken. Natuurlijk is dit reactief beleid, maar beter dan helemaal niets.

Scholen en gezondheidsorganisaties – zoals de GGD – kunnen een proactieve rol spelen door uitgebreide seksuele voorlichtingsprogramma’s aan te bieden. Deze programma’s moeten niet alleen gaan over het gebruik van voorbehoedsmiddelen, maar ook over het bevorderen van wederzijds respect, communicatie en instemming in relaties. De GGD kende afgelopen jaren veel problemen op de SOApoli, maar deze problemen lijken nu achter de rug. Wellicht tijd voor voorlichting op scholen?

Verantwoordelijkheid van de gebruikers

En uiteraard ligt er een grote verantwoordelijkheid bij de gebruiker. Het is altijd makkelijk naar een ander te wijzen, maar het zijn de gebruikers die het onveilig doen, zich te weinig (of helemaal nooit?) laten testen en vervolgens bij een positieve test hun partners niet op de hoogte brengen van het slechte nieuws. Het gebruik van condooms en andere vormen van bescherming moet worden aangemoedigd en genormaliseerd.

Door het vergroten van bewustzijn, het verstrekken van educatie content (offline en online) en het bevorderen van verantwoordelijk gedrag, moet gestreefd kunnen worden naar veiligere relaties in het digitale tijdperk.

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als Apps, Trends

3 reacties

  1. Die apps zouden best wat actiever mogen zijn in hun voorlichting. Natuurlijk ben je er zelf bij maar ze verdienen bakken met geld en pakken geen enkele verantwoordelijkheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *