Nepaccount op datingapps

Datingapps en SOA's

Een account aanmaken op een datingapp is natuurlijk niet heel lastig. En er zijn talloze mensen met meerdere account, al dan niet met valse namen. Een account om een beetje mee te ‘swipen’ zonder consequenties. Maar nepaccount worden ook ingezet op oplichting.

Het blijkt verrassend eenvoudig om valse profielen aan te maken op vier grote datingsites: Tinder, Lexa, Bumble en Happn, zoals onderzocht door het consumentenprogramma Radar.

Het aanmaken van een nepaccount was bij al deze apps heel simpel omdat er geen verplichte verificatie is. Hoewel de nepaccounts op Tinder en Lexa binnen 24 uur worden geblokkeerd, kan een nepaccount op Bumble wekenlang actief blijven.

Op alle datingapps is het mogelijk om contactgegevens uit te wisselen en links naar dubieuze websites te versturen voordat een account wordt geblokkeerd. Bij Happn is het zelfs mogelijk om bankrekeningnummers uit te wisselen.

Datingfraude

Een nieuw soort datingfraude is ‘pig butchering’. Oplichters doen zich voor als de perfecte partner, winnen vertrouwen en proberen vervolgens om toegang te krijgen tot financiële middelen, vaak gericht op crypto.

Advocaat Marius Hupkes vertegenwoordigt meerdere slachtoffers van deze ‘pig butchering scams’ en merkt op dat de daders zelden worden gepakt. Het terugkrijgen van geld na zo’n scam is zeer moeilijk.

Hupkes pleit voor meer preventieve maatregelen aan de voorkant, zoals verificatie van accounts, om het risico op fraude te verminderen. Hij vindt dat datingapps harder moeten optreden tegen nepaccounts, omdat dit anders het risico op fraude in de hand werkt.

Datingsites hebben te maken met een groot aantal nepaccounts. MatchGroup, eigenaar van Tinder en Lexa, beweert dat ze elke minuut 44 nepaccounts verwijderen. Bumble geeft aan dat ze in 2032 maar liefst 8,2 miljoen accounts hebben geblokkeerd. Dit betekent dat 1 op de 6 accounts nep is op een totaal van 50 miljoen gebruikers.

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als Apps

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *