Even over je Intieme gezondheid…

Even over je Intieme gezondheid...

Tja, niet het meest glamoureuze onderwerp in relatie tot dating. Maar het hoort er wel bij. Je intieme gezondheid. Denk bijvoorbeeld aan bacteriële vaginose, vaginale schimmel of afscheiding. Heel veel vrouwen hebben er ooit last van. Sommigen (gelukkig) eenmalig, anderen houden hardnekkige klachten. Die niet overgaan met middeltjes van de Kruidvat.

En die klachten liegen er niet om. Jeuk, nare geurtjes en afscheiding. Vislucht is een veelgehoorde klacht… Om over het emotionele welzijn nog maar te zwijgen, want veel vrouwen – zeker jongeren – kunnen er veel last van hebben. En natuurlijk heeft dit ook effect op je datingleven.

Vaginale schimmelinfectie

Ook wel candida genoemd. Een vaginale schimmelinfectie is een overgroei van ongevaarlijke gisten in de vagina. Bij vrouwen met vaginale klachten wordt meestal een infectie van de ‘candida albicans’ vastgesteld. Dit is in bijna 90 procent van de gevallen zo. Candida is geen soa. Klachten komen overeen met bijvoorbeeld chlamydia maar we noemen het geen soa. Wat best vreemd is, want je kunt het wel degelijk overgeven aan je partner!

Het gebruik van vaginale douches, of andere reinigingsproducten voor daar beneden, wordt al jaren afgeraden. Ik hoor het mijn eigen huisarts nog zeggen 10 jaar geleden. Toch gebruiken veel meisjes deze producten nog. Niet doen! Ze verstoren de natuurlijke balans van de vaginale flora. En zo krijg je juist eerder last van een vaginale schimmel.

Bacteriële Vaginose

Een andere veelvoorkomende klacht is vaginose, of officieel bacteriële vaginose. Dit is eigenlijk simpelweg een overschot aan bacteriën.

Wanneer het natuurlijk evenwicht van je vagina wordt verstoord, gaan bepaalde bacteriën overheersen. Dat wordt bacteriële vaginose genoemd. Dit kan geen kwaad en meestal herstelt het natuurlijk evenwicht weer vanzelf. Soms duurt bacteriële vaginose een paar weken en kan je het meerdere keren krijgen. Bacteriële vaginose is ook geen soa.

Veelgehoorde klachten zijn afscheiding (meer dan normaal) en stinkende afscheiding, vaak wit van kleur.

Aanhoudende schimmelinfectie

Meestal gaat een vaginale schimmelinfectie of vaginose vanzelf weer over. Toch blijken velen er mee te blijven worstelen. De infectie houdt aan, of keert snel weer terug. De zalfjes van de Kruidvat werken helaas al te vaak niet. Er is dan medicatie nodig. Op recept. Dus dat betekent dat je naar de huisarts moet. Wanneer is dit verstandig om te doen?

  • Als klachten langer dan 2 weken aanhouden
  • Als klachten blijven terugkomen
  • Bij niet werkende medicatie
  • Bij erger wordende – of veranderende – klachten

Hoe wordt behandeld?

Candida of een vaginale schimmelinfectie kan met een zalfje of tablet worden behandeld. Zo is er het medicijn clotrimazol dat zowel als zalfje maar ook als tablet gebruikt kan worden. Dit medicijn is niet vrij verkrijgbaar, je moet het bij de apotheek halen nadat je een recept hebt gekregen van je huisarts.

Bacteriele vaginose wordt ook met een medicijn behandeld. Dit gaat om metronidazol. Dit middel doodt bacteriën. Je huisarts kan ook kiezen voor clindamycine. Dit remt de groei van sommige bacteriën af.

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als Tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *