Schaamhaar en Soa’s

Gladgeschoren, getrimd, bikinilijn, een leuk patroon, of lekker bushy. Of misschien ga je mee met de seizoenen: kaal in de zomer en daarna een wintervachtje. Of en hóe je je schaamhaar styled moet je natuurlijk lekker helemaal zelf weten. Your body your choice. Maar loop je met schaamhaar nou meer of juist minder risico op een Soa?

Het antwoord daarop blijkt niet zo eenduidig. Laten we er even induiken (pun intended).

Trends

Uit onderzoek van een waxing salon keten naar populaire schaamhaarstyling keuzes, blijkt dat 65% van de vrouwen die naar een waxsalon gaan kiest voor een Brazilian Wax: het streepje, ofwel de ‘landingsbaan’, of nog beter: the stairway to Heaven. 20% gaat voor een streepje en 15% voor een driehoek, hartje of een letter – de voorletter van jezelf of je lover bijvoorbeeld. En dan hebben we ook nog de vajazzle; bling bling met Swarovski steentjes op de gewaxte venusheuvel.

De trends voor schaamhaar verschillen per modetijdperk, al denken we natuurlijk dat het heel persoonlijke voorkeuren zijn. Natuurlijk kan jouw voorkeur verschillen van de huidige trend. Sommigen vinden schaamhaar heel onhygiënisch en denken dat je door schaamhaar meer risico loopt op Soa’s omdat het haar een broeihaard zou kunnen zijn voor bacteriën. Anderen denken juist dat schaamhaar kan beschermen, het zit er immers evolutionair gezien vast niet voor niets. Hoe zit het nou?

Onderzoek

Volgens onderzoek door studenten aan de Universiteit van Californië onder ruim 7.500 mannen en vrouwen in de leeftijd van 18-65 jaar, zou bij mensen die hun schaamhaar ooit scheren de kans op een Soa ruim 80% hoger zijn dan bij mensen die hun schaamhaar nooit scheren.

Er werden vragen gesteld aan de respondenten over hun scheergewoonten, seksleven en of ze wel eens volgens eigen inzicht een Soa hadden gehad. De studie, waarvan de resultaten in 2016 zijn gepubliceerd in het tijdschrift Sexually Transmitted Infections, spreekt met name over verhoogd risico bij mensen die zeer regelmatig scheren. Wie maandelijks alles wegscheert tot dagelijks bijwerkt heeft volgens de onderzoeksresultaten tot 4% meer kans op het oplopen van een Soa als gonorroe, chlamydia en in enkele gevallen HIV.

Hoe dan?

Als je je schaamhaar scheert, maak je kleine wondjes in je huid. Virussen en bacteriën kunnen via deze wondjes makkelijker je lichaam binnendringen. Daardoor zijn mensen die hun schaamhaar regelmatig scheren in theorie gevoeliger voor Soa’s die via de huid overdraagbaar zijn. Dit zijn Soa’s zoals herpes, genitale wratten of syfilis.

Correlatie versus causaal verband

Toch is het causale verband niet direct aan te duiden. Volgens het onderzoek had het ooit hebben geschoren van het schaamhaar, een correlatie met ooit een Soa gehad hebben. Die correlatie duidt echter nog geen causaal verband aan. Zo is er een sterke correlatie tussen het aantal verdrinkingen in Europa en het aantal ijsjes dat in hetzelfde jaar verkocht word. Dat betekent echter nog niet dat het eten van ijsjes gevaarlijk is. Deze twee waarnemingen hebben in feite niets met elkaar te maken. Het is waarschijnlijker dat er een derde factor in het spel is, die zowel iets met ijs eten als met verdrinken te maken heeft. In dit geval het weer. Wanneer er sprake is van een warme zomer, wordt er meer gezwommen en stijgt het aantal verdrinkingen, en worden er ook meer ijsjes verkocht.

Seksuele frequentie

Als we dan kijken naar de correlatie tussen schaamhaar scheren en Soa’s, kan de derde factor een actief seksleven zijn. Wellicht hebben mensen die hun schaamhaar stylen een meer actief seksleven met wisselende bedpartners, dan hen die niet scheren. Het onderzoek uit 2016 zou de resultaten wel gecorrigeerd hebben op aantal bedpartners, maar de correlatie kan ook totaal op toeval berusten, of op een heel andere derde factor.

Volgens een kleinschaliger onderzoek aan de Ohio State University onder 214 van de vrouwelijke studenten, is er géén correlatie tussen de schaamstreek kaalscheren en chlamydia of gonorroe. 98% van de studenten scheert de schaamstreek en 10% had wel eens een door een laboratorium bevestigde Soa gehad. Volgens de professor epidemiologie is het zorgwekkend dat voorgaande onderzoeken geen rekening hielden met seksuele frequentie. Het kan zijn dat vrouwen die meer seks met wisselende bedpartners hebben – en dus daardoor meer risico op Soa’s lopen – zich toevallig ook vaker scheren.

Kortom, een onderzoek dat een associatie of correlatie oplevert, toont nog geen causaal verband aan. Meer onderzoek is dus nodig.

Safer sex

Of je je schaamhaar nou wel of niet scheert, je loopt altijd een risico op een Soa. Praktiseer dus altijd safer sex, of je nu gegroomed bent down under of niet. Zorg ongeacht je gender altijd voor condooms in huis en op zak. En laat je regelmatig testen bij wisselende partners of doe vooraf en/of na een nieuwe bedpartner een zelftest.

Scheeradvies

Scheren kan irritaties veroorzaken als je een gevoelige huid hebt, of een bot mesje gebruikt. Probeer niet te hard te duwen met het mesje en gebruik een scheercrème die geschikt is voor de intieme zone. Op die manier krijgen je natuurlijke bacteriën niet de kans om onder je huid te gaan zitten en zo bultjes en infecties te veroorzaken. Of je laat je haar natuurlijk gewoon lekker groeien.

Of schaamhaar seks prettiger maakt of niet, is heel persoonlijk. Schaamhaar kan voor sommigen een prettige barrière vormen om de huid eronder te beschermen tegen wrijving. Anderen vinden het intense gevoel wat ze ervaren zonder schaamhaar juist prettig. Het ligt dus maar net aan je persoonlijke voorkeur. Laat in ieder geval niemand je vertellen wat jij moet doen met jouw schaamhaar. Wat je ook doet, je hoeft je er nooit voor te schamen.

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als Trends

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *